Mts. Vinke-Steenwijk - De Krim

Mts. Vinke-Steenwijk - De Krim

Melkveehouderij Vinke-Steenwijk in De Krim. 

De uitdaging
Los van de energiebesparing, wil Vinke-Steenwijk gebruikmaken van ledverlichting in de nieuwe stal om de mogelijkheid te realiseren om verlichting af te stemmen naar behoefte, bijvoorbeeld door het licht overdag dimbaar te maken.

In deze filosofie past ook de aanschaf van ledverlichting van Adurolight. “Los van de energiebesparing, hebben wij ook voor ledlampen gekozen omdat je de verlichting dan eventueel overdag gedimd - dat wil zeggen naar behoefte - kan laten branden. Het is mooi als je op donkere dagen kunt bijlichten”, stelt Steenwijk.

Totaaloplossing
Om de situatie in kaart te brengen werd er eerst een lichtplan op maat ontworpen door de productspecialisten van Adurolight. Hierbij is rekening gehouden met de eis van Vinke-Steenwijk: een verlichtingssterkte van gemiddeld 120 lux op koe niveau. Hiervoor zijn in totaal 31 Sky armaturen van 160 Watt (met een kleurtemperatuur van 4000 graden Kelvin) van Adurolight in drie rijen aan ammoniakbestendige kettingen op 6,50 meter hoogte gehangen. Deze ronde pendelarmaturen, met een stralingshoek van 100 graden, zijn dimbaar van 0 tot 10 Volt. Ideaal om te combineren met een lichtsensor zodat de verlichting automatisch feller gaat branden als de hoeveelheid daglicht in de stal afneemt.

Resultaat
Melkveehouderij Vinke-Steenwijk is erg tevreden met de hoeveelheid licht, lucht en ruimte in de nieuwe stal. Qua verlichting en klimaathuishouding voldoet de stal aan alle eisen die ze zich vooraf hadden gesteld. Maar vooral de enorme verbetering qua ligcomfort en ruimte in de nieuwe situatie werpt nu al zijn vruchten af. Sinds de melkveehouderij is overgegaan naar deze nieuwe stal, is de gemiddelde productie met zo’n 10 procent gestegen; van 30 naar 33 kilogram per koe per dag. De koeien stappen zonder aarzelen in de box en gaan direct liggen. Die rust vertaalt zich direct in melk.


Vinke-Steenwijk Vinke-Steenwijk
Adurolight maakt gebruik vancookies