Stepa Afwerking - Assendelft

Stepa Afwerking - Assendelft

Ze hadden bij Stepa Afwerking in Assendelft al ervaring opgedaan met de Dave lijnverlichting, leds geïntegreerd in een polycarbonaat armatuur, van Adurolight als alternatief voor armaturen met tl-buizen. Voor de verpakkingshal is echter gekozen voor de nieuwe Titan lijnverlichting met leds. Vanwege het montagegemak. Er kan nu snel en flexibel worden ingespeeld op de veranderende lichtbehoefte in deze bedrijfsruimte.

Stepa Afwerking in Assendelft is uitgegroeid tot een specialist op het gebied van afwerking en biedt een breed en veelzijdig pakket. Van het monteren en vullen van displays tot het postklaar maken van mailings. Of het nu gaat om in- en ompakken, krimpen en sealen of snijden, vergaren of banderen, allerlei reclame-uitingen of producten krijgen bij Stepa de juiste finishing touch. “In echt drukke tijden zijn er voor ons zo’n 100 personen in touw”, vertelt een van de oprichters, Stefan Scargo. “Dat is dan inclusief ons leger thuiswerkers dat we kunnen inzetten bij omvangrijke klussen.”

Bedrijfsruimte
Het bedrijf in Assendelft beschikt over een bedrijfsruimte van ruim 4.000 vierkante meter en een geoutilleerd machinepark. Goede verlichting is essentieel voor een prettig werkklimaat voor de werknemers en goede resultaten op de werkvloer. Scargo: “We hebben heel veel licht nodig om het werk goed te kunnen doen. Er wordt namelijk veel in de avonduren gewerkt, maar ook overdag hebben we kunstlicht nodig. De paklijsten die we gebruiken, moeten goed kunnen worden gelezen, zodat de juiste producten in de pakketten gaan die we samenstellen.”

De conventionele tl-bakken die bij Stepa aan het plafond hingen, waren nodig aan vervanging toe, stelt Scargo. “Niet alleen vanwege de verminderde lichtopbrengst, ook de armaturen voldeden niet meer.” Vanaf het begin stond vast dat er ledverlichting moest komen. Mede vanwege een verzoek van de gemeente om een besparingsplan in te leveren om de energiekosten van het bedrijf naar beneden te brengen. Omdat Stepa ook Twickto constructiespeelgoed verpakt, was het lijntje via moederbedrijf Jarola snel gelegd met Adurolight Europe. Dat resulteerde in het installeren van de Dave lijnverlichting (40 en 56 Watt) in het merendeel van de hallen van Stepa. Leds geïntegreerd in een waterproof polycarbonaat armatuur. En de kantoorruimtes werden voorzien van led paneelverlichting van Adurolight.

Er werd na een lichtscan een verlichtingsplan gemaakt door Adurolight. Het bleek dat de gewenste lichtsterkte op de werkvloer van 100 lux (voor opslagruimten) en 300 lux (voor de expeditie en verpakkingsruimten) met veel minder armaturen kon worden gehaald dan in de oude situatie. “Een enorme verbetering”, aldus Scargo.

Titan lijnverlichting
De verpakkingsruimte waar nu de nieuwe Titan lijnverlichting is toegepast, was een geval op zich. Sterk verouderde en lukraak opgehangen verlichting. “Daarom is ervoor gekozen om alle verlichting en bedrading in deze ruimte compleet te verwijderen en geheel opnieuw aan te leggen”, vertelt Scargo. “Op deze afdeling wordt het meeste handwerk gedaan en dat stelt juist de hoogste eisen aan de verlichting. We willen hier 300 lux op de werkvloer hebben.” Uiteindelijk is gekozen voor led in de vorm van Titan lijnverlichting met 56 watt per armatuur (4.000 Kelvin), wat eenzelfde lichtopbrengst geeft als ongeveer 130 watt reguliere verlichting.

Snel en flexibel
De Titan lijnverlichting van Adurolight is speciaal ontwikkeld om flexibel en eenvoudig te kunnen inspelen op de verschillende afmetingen van en grote diversiteit in (bedrijfs)ruimten. Uitgangpunt daarbij is: montagegemak. Kenmerkend voor het door Adurolight ontwikkelde systeem is namelijk de eenvoudige en snelle installatie. De Titan lijnverlichting is uitgevoerd in een aluminium bak en daardoor licht in gewicht en gemakkelijk te installeren. Het aluminium zorgt tevens voor een optimale afvoer van warmte, waardoor de leds gekoeld blijven en een nog langere levensduur is gegarandeerd (7 jaar garantie gebaseerd op maximaal 70.000 branduren). De WAGO connector zorgt bovendien voor een vlekkeloze verbinding en maakt de installatie van de verschillende componenten tot een eenvoudige klus die snel kan worden uitgevoerd. Een lichtarmatuur verplaatsen? Een kwestie van twee borgklemmen losmaken, de ledverlichting uitnemen en even verderop in de goot vastklikken en opnieuw borgen. Je hebt direct weer licht.

De Low glare PMMA optiek zorgt er voor dat er een mooie, onafgebroken lichtlijn ontstaat, zonder verblinding als men omhoog kijkt. In steeds hogere hallen moeten vaak verschillende en tevens ook veeleisende taken qua verlichtingssterkte worden uitgevoerd. Handenarbeid, machinale productie en opslag zitten veelal samen onder één dak, elk met z’n eigen verlichtingseisen. Om goed te kunnen inspelen op de specifieke situatie ter plekke, is het Titan armatuur leverbaar in vier uitvoeringen: met Narrow, Medium, Asymmetric en Wide lichtbundel. Voor elke situatie de juiste oplossing, snel en eenvoudig zonder gereedschap te installeren of te verwisselen.

Schaduwwerking
Een beperking in de verpakkingsruimte bij Stepa is dat het plafond relatief laag is, waardoor in verhouding meer armaturen nodig zijn om tot de juiste lichtverdeling te komen dan bij een hoog plafond het geval zou zijn. “Zo’n 3,5 tot 4 meter hoogte is het meest ideaal”, aldus Luuk Schonewille, productspecialist bij Adurolight. “Dan heb je de mooiste lichtverdeling en benut je het geproduceerde licht optimaal. In deze verpakkingsruimte hangen de goten van de Titan lijnverlichting echter op 2,70 meter hoogte. Overal was meer dan voldoende licht, maar omdat de armaturen relatief laag hangen, ervoeren de medewerkers hier en daar schaduwen. Dat hebben we verholpen door extra lichtarmaturen bij te plaatsen.”

Hierbij bewijst de flexibiliteit van de Titan lijnverlichting meteen zijn meerwaarde. Schonewille toont hoe eenvoudig de Titan lichtarmaturen zijn te herpositioneren en uit te breiden in de voorgemonteerde aluminium goot. Scargo: “Je klikt er zo een armatuur bij of haalt er eentje uit. In het laatste geval druk je een afdichtstrip in de goot. Dus afhankelijk van de tafelopstelling kunnen we nu zelf snel en eenvoudig de verlichting naar behoefte aanpassen. Echt ideaal.”

DALI voorbereid
De long life driver van de Titan lijnverlichting, in combinatie met twee trafo’s, geeft een rustig en evenwichtig lichtbeeld zonder flikkering en vervuiling. Essentieel in ruimtes waar draaiende delen aanwezig zijn, omdat daarmee het zogenoemde stroboscoop effect wordt voorkomen. De Titan lijnverlichting is standaard uitgerust met DALI (Digital Adressable Lighting Interface), een onafhankelijke standaard voor verlichtingsbesturing in gebouwen. Daarmee is communicatie mogelijk tussen armaturen en alle apparaten die erop worden aangesloten om de verlichting te schakelen of te dimmen. Denk bijvoorbeeld aan lichtsensoren voor daglicht afhankelijk dimmen of bewegingsdetectie waardoor het lichtniveau automatisch omhoog gaat van 20 tot 100 procent of volledig wordt uitgezet als er niemand aanwezig is.

Profiel
Stepa Afwerking is in 2002 opgericht door Stephan Scargo en Patrick van Kemenade. Inmiddels is Stepa uitgegroeid tot een specialist op het gebied van afwerking en biedt een veelzijdig pakket. Van het monteren en vullen van displays tot aan het postklaar maken van mailings. Of het nu gaat om in- en ompakken, krimpen en sealen of snijden, vergaren of banderen, reclame-uitingen of producten krijgen bij Stepa de juiste finishing touch.

Tegenwoordig werken er zo’n 28 personen in vaste dienst bij Stepa, circa 20 tot 40 personen kunnen worden ingehuurd en tevens kan nog eens een beroep worden gedaan op circa 40 thuiswerkers bij grote, omvangrijke klussen. Er is ook een leercentrum voor scholen met leerlingen met een beperking. Stepa Afwerking werkt veel samen met Brupak Beheer b.v. Onder deze holding vallen verschillende productiebedrijven zoals Muskopak b.v. (verpakken voor de voedingsindustrie) en Inpakomed b.v. (verpakken voor de medische industrie).

Adurolight maakt gebruik vancookies