Parkeergarage - Amsterdam ZO

Parkeergarage - Amsterdam ZO

Woningcorporatie Eigen Haard en installatiebedrijf De Beij Elektra sloegen de handen ineen omtrent verlichtingsmogelijkheden in twee parkeergarages in Amsterdam-Zuidoost.

De uitdaging
Woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam heeft de vraag gesteld aan De Beij Elektra om mee te denken over het duurzamer maken van de verlichting in twee parkeergarages (200 en 350 plaatsen op verschillende parkeerdekken) in Amsterdam-Zuidoost. “Donkere plaatsen, waar je ook overdag licht moet hebben, maar het is zonde als de verlichting aan is terwijl niemand aanwezig is. De vraag was of de verlichtingskosten naar beneden konden, terwijl het verlichtingsniveau voldoende is op het moment dat het nodig is”, aldus Geert Zoons, werkvoorbereider bij De Beij Elektra.

Bij inventarisatie ter plaatse viel het Zoons op dat alle wanden en vloeren erg donker zijn, terwijl per etage alleen verlichting in het middenpad aanwezig was door middel van tl-bakken (2x58 watt). “Omdat het er altijd donker en somber is, heeft daglichtregeling geen zin. Bewegingssensoren leken mij wél een mogelijkheid en ik heb drie bedrijven aangeschreven om met me mee te denken. Het bleek dat er te veel ingangen waren om een simpel verlichtingsplan met losse sensoren te maken. Ik had echter al eerder van zogenoemde terugdimmende ledbuizen gehoord en Adurolight bleek de enige van de aanbieders die dit product kon leveren.”

Totaaloplossing
De terugdimmende Sensys ledtube van Adurolight bleek de oplossing. Het gaat om Adurolight Sensys, een ledtube (T8) met een bewegingsmelder die standaard brandt op 25 procent. Zodra beweging wordt waargenomen in een straal van 8 meter om de ledbuis, gaat het verlichtingsniveau voor een bepaalde periode omhoog naar 100 procent.”

Omdat de bestaande armaturen erg verweerd waren, zijn die allemaal vervangen en is een geheel nieuw verlichtingsplan gemaakt door de productspecialist van Adurolight. In de middenpaden zijn armaturen met twee ledbuizen geplaatst en met enige regelmaat boven de parkeervakken armaturen met één buis. In totaal zijn 700 armaturen vervangen door 900 nieuwe exemplaren en is gekozen voor ledtubes van 22 watt met een kleurtemperatuur van 3000 graden Kelvin.

Resultaat
Het systeem werkt perfect, maar sommige bewoners in de flat hadden liever gezien dat het licht in de parkeergarage continu blijft branden, kreeg de woningcorporatie als feedback. Dat is echter eenvoudig op te lossen door per niveau een paar ledtubes zonder bewegingsmelder te installeren. Dan heb je op die plaatsen permanent licht. Woningbouwvereniging Eigen Haard is heel tevreden over het effect en de energiebesparing, maar er wordt nog gewerkt aan verdere finetuning om aan de bezwaren van de bewoners tegemoet te komen.


Parkeergarage Amsterdam Parkeergarage Amsterdam
Adurolight maakt gebruik vancookies