Parkeergarage - Amsterdam ZO

Parkeergarage - Amsterdam ZO

Veel mensen beseffen niet dat gemiddeld 40 procent van het energieverbruik van een huis op het conto van de verlichting komt. Bij een bedrijfspand met een logistieke functie kan dit wel oplopen tot 70 procent. Woningcorporatie Eigen Haard gaf installatiebedrijf De Beij Elektra de opdracht mee te denken over de verlichtingsmogelijkheden in twee parkeergarages in Amsterdam-Zuidoost. De terugdimmende Sensys ledtube van Adurolight bleek de oplossing.

De installatiewerkzaamheden van De Beij Elektra in De Kwakel worden inmiddels ver over de grens gewaardeerd. Het is uitgegroeid tot een wereldwijd opererend installatiebedrijf vanwege de speciale expertise op het gebied van warmtekrachtkoppeling en noodstroomgeneratoren. “We zitten hier midden in het glastuinbouwgebied van Aalsmeer, dus vanaf het begin zijn wij betrokken bij alle ontwikkelingen in deze sector. Veel kassenbouwers opereren inmiddels mondiaal en huren ons ook in om elektrische installaties op projecten elders in de wereld aan te sluiten”, vertelt Geert Zoons, werkvoorbereider bij De Beij Elektra.

Uw Duurzame Installateur
In eigen land is De Beij Elektra actief voor particulieren, (semi)overheden en bedrijven. “We doen eigenlijk alles op het gebied van elektrotechniek”, vertelt Zoons.  Behalve grootschalige nieuwbouw; afbraakprijzen en relatief eentonig werk. Dat laten we liever links liggen.” De Beij Elektra is aangesloten bij Uw Duurzame Installateur, een landelijk samenwerkingsverband van elektrotechnische en totaalinstallateurs. Zoons: “Binnen dit verband hebben met elkaar gemeen dat we, naast het traditionele installatiewerk, specialist zijn in duurzame oplossingen voor energiebesparing. Het voordeel is dat we collectief materialen kunnen inkopen, maar we wisselen tevens informatie en kennis op dit gebied uit, zodat we klanten optimaal kunnen adviseren - ook op het gebied van subsidies - over energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan besparingen door middel van optimale verlichting of het plaatsen van zonnepanelen.

Parkeergarage
Steeds meer gemeenten willen dat bedrijven hier werk van maken. “Licht uit, is natuurlijk altijd de beste oplossing”, stelt Zoons. “Vaak kan dat niet, ook omdat in het volledig donker bijvoorbeeld beveiligingscamera’s niet meer werken.  Maar als je weet dat in veel magazijnen 24 uur per dag het licht voluit brandt, dan snap je dat er best andere mogelijkheden zijn.”
Een vergelijkbare situatie doet zich voor in veel parkeergarages. Vandaar de vraag van woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam aan De Beij Elektra om mee te denken over het duurzamer maken van de verlichting in twee parkeergarages (200 en 350 plaatsen op verschillende parkeerdekken) in Amsterdam-Zuidoost. “Donkere plaatsen, waar je ook overdag licht moet hebben, maar het is zonde als de verlichting aan is terwijl niemand aanwezig is”, aldus Zoons. “De vraag was of de verlichtingskosten naar beneden konden, terwijl het verlichtingsniveau voldoende is op het moment dat het nodig is.”

Terugdimmend
Bij inventarisatie ter plaatse viel het Zoons op dat alle wanden en vloeren erg donker zijn, terwijl per etage alleen verlichting in het middenpad aanwezig was door middel van TL-bakken (2x58 watt). “Omdat het er altijd donker en somber is, heeft daglichtregeling geen zin. Bewegingssensoren leken mij wél een mogelijkheid en ik heb drie bedrijven aangeschreven om eens met me mee te denken. Van twee kreeg ik de vraag tekeningen aan te leveren van de verschillende verdiepingen in de parkeergarages. Het bleek dat er teveel ingangen waren om een simpel verlichtingsplan met losse sensoren te maken. Ik had echter al eerder van zogenoemde terugdimmende ledbuizen gehoord en Adurolight bleek de enige van de aanbieders die dit product kon leveren.”

Het gaat om Adurolight Sensys, een ledtube (T8) met een bewegingsmelder die standaard brandt op 25 procent. Zodra beweging wordt waargenomen in een straal van 8 meter om de ledbuis, gaat het verlichtingsniveau voor een bepaalde periode (1minuut) omhoog naar 100 procent. Zoons: “Ik kende het principe, maar alleen op basis van infrarood. Dat werkt niet goed als de ledbuizen zijn weggewerkt in een waterdichte kap. De Sensys ledtube werkt echter met behulp van radar, geen infrarood, en reageert daardoor ook accuraat als die is weggestopt in een armatuur. Als proef had ik op ons kantoor twee buizen in een armatuur (IP 65) opgehangen en constateerde dat het principe werkte.”

Verlichtingsplan
Omdat de bestaande armaturen erg verweerd waren, zijn die allemaal vervangen en is een geheel nieuw verlichtingsplan gemaakt door de productspecialist van Adurolight. In de middenpaden zijn armaturen met twee ledbuizen geplaatst en met enige regelmaat boven de parkeervakken armaturen met één buis. In totaal zijn 700 armaturen vervangen door 900 nieuwe exemplaren en is gekozen voor ledtubes van 22 watt met een kleurtemperatuur van 3000 graden Kelvin.

Het werk is tussen september en december 2017 uitgevoerd. Het systeem werkt perfect, maar sommige bewoners in de flat hadden liever gezien dat het licht in de parkeergarage continu blijft branden, kreeg de woningcorporatie als feedback. Zoons: “Men kan de auto namelijk niet meer vanuit huis zien staan. En sommige bewoners vinden het onprettig om van licht naar donker te moeten kijken, voordat het eerste armatuur gaat branden bij het betreden van de parkeergarage. Dat is echter eenvoudig op te lossen door per niveau een paar ledtubes zonder bewegingsmelder te installeren. Dan heb je op die plaatsen permanent licht.”

Lichte wanden
Zoons adviseerde de woningcorporatie tevens om de wanden en vloeren een lichte kleur te geven voor een optimaal resultaat en een prettiger omgeving voor de gebruikers. “Je blijft nu energie in een ruimte pompen waar je niet optimaal gebruik van maakt omdat de donkere oppervlakken het licht absorberen. Vanwege de kosten is dat tot nu toe niet uitgevoerd, maar wel is een proefvak gemaakt en daarover is men erg tevreden.” Samenvattend: “Woningbouwvereniging Eigen Haard is heel tevreden over het effect en de energiebesparing, maar er wordt nog gewerkt aan verdere finetuning om aan de bezwaren van de bewoners tegemoet te komen.”

Adurolight maakt gebruik vancookies