CBS De Fontein - Lutten

CBS De Fontein - Lutten

De nieuw gebouwde CBS De Fontein in Lutten omvat meer dan alleen een christelijke basisschool. Het Kindcentrum biedt onderdak aan kinderopvang, buitensschoolse opvang, sportfaciliteiten en een bibliotheek. Alle ruimten worden verlicht met ledarmaturen van Adurolight. We praten met bouwbegeleider en projectcoördinator Tonny Scholten over het belang van goed en prettig licht in een leeromgeving.

Eind september 2017 werd de nieuwbouw van CBS De Fontein in Lutten met feestelijkheden officieel geopend, maar het pand was al direct na de zomervakantie in gebruik. Het, inmiddels afgebroken, oude schoolgebouw was gedateerd en hoognodig aan vervanging toe. De nieuwbouwplannen werden aangegrepen om een verbrede school neer te zetten. Een Kindcentrum voor nul- tot twaalfjarigen, als centrale ontmoetingsplek in het dorp Lutten. Het door 19 Het Atelier Architecten uit Zwolle ontworpen complex van twee verdiepingen, dat aan de buitenkant doet denken aan een rij huisjes, sluit aan bij multifunctionele taken van het gebouw en de schaal van de omgeving. Een dorpsschool dat een dorpje op zich is geworden.

TS Bouwbegeleiding
Bouwbedrijf Gebr. Meijer uit Raalte realiseerde de nieuwbouw, met Morrenhof Jansen als uitvoerende partij voor het installatiewerk, maar de directievoering en coördinatie van het gehele project lag bij TS Bouwbegeleiding uit Lutten. Ideaal, want eigenaar-directeur Tonny Scholten woont zelf op slechts een steenworp afstand van de basisschool. “Daardoor kon ik regelmatig een oogje in het zeil houden.” Zijn bemoeienis, uit naam van opdrachtgever CBS De Fontein, liep uiteen van overleg met verschillende overheden om de financiering rond te krijgen, de architectenselectie, het samen met de architect verzorgen van de aanbesteding tot de daadwerkelijke bouwbegeleiding.

Inclusief gymzaal
Met name het realiseren van de gymzaal had nogal wat voeten in de aarde, vertelt Scholten. “Met vereende krachten, waarbij we ook steun kregen van Plaatselijk Belang Lutten, is het gelukt de sportzaal voor het dorp te behouden en te integreren in het nieuwe gebouw. We hebben niet alleen eigen financiële middelen in de school gestopt, maar ook in de gymzaal.” De nieuwbouw van De Fontein vergde circa 2 miljoen euro, waarvan de school zelf 4,5 ton voor haar rekening nam. Een heel bedrag. “Maar het resultaat is geweldig”, aldus Scholten.

Uiteraard voldoet het gebouw aan het Bouwbesluit, maar er is geprobeerd energetisch een stap verder te gaan. Scholten: “Voor een combinatie van een school met een gymzaal is een gemiddelde EPC (Energieprestatiecoëfficiënt, red.) van 1.0 gewenst. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen op een EPC van 0,68. Dat is gerealiseerd door 92 zonnepanelen op het dak te leggen, een luchtwarmtepomp (gebouw wordt voorzien van verse, voorverwarmde lucht, red.) te plaatsen en te investeren in ledverlichting.” 

Ledverlichting
“Bij een duurzaam gebouw hoort gewoon ledverlichting”, aldus Scholten. Dat het uiteindelijk ledverlichting van Adurolight is geworden, is niet zo vreemd als men weet dat de school en het moederbedrijf Jarola in dezelfde plaats zijn gevestigd. “De maatschappelijke betrokkenheid van Jarola bij het dorp is groot”, stelt Scholten. “De bestekparagraaf van de installatieadviseur - Bordewijk De Adviseurs uit Apeldoorn - hebben we opgestuurd naar Adurolight met de vraag of ze aan de gestelde eisen qua lichtsterkte (zie tabel, red.) konden voldoen. Toen is het balletje gaan rollen. Zij hebben ons ervan overtuigd dat ze voor deze school goede lichtproducten konden leveren voor een scherpe prijs. Per lokaal heeft Adurolight vervolgens een lichtberekening en een lichtplan gemaakt.”

Plezierig licht
Belangrijker dan het feit dat de berekeningen kloppen, vindt Scholten dat alle gebruikers van het pand tevreden zijn over de verlichting. “Het voelt gewoon goed als je het gebouw binnenloopt. Het is plezierig licht. De keuze van de kleurtemperatuur is echt in overleg gegaan. Vooraf zijn we ook met de directie van de school in de showroom van Adurolight geweest, zodat men het effect van de verschillende kleurtemperaturen in wit licht zelf kon ervaren en zo de juiste keuze kon maken. Uiteindelijk zijn in alle ruimtes ledlampen met een kleurtemperatuur van 3.000 graden Kelvin toegepast, behalve in de gymzaal, waar is gekozen voor 4.000 graden Kelvin.”

In de leslokalen zijn twee typen Aurilia (38 watt) armaturen gebruikt: in de systeemplafonds 600x600 ledpanelen en op de verdieping 1200x300 ledpanelen die hangen aan kabels. In de gangen, kleedruimte en personeelsruimte is gekozen voor downlights (Adurolight Agusti), alsook in de toiletten (Adurolight Adriane). De grote gymzaal wordt verlicht door Adurolight Lineo XF. Dit is ledlijnverlichting, voorzien van polycarbonaat opaalglas, onderling koppelbaar en zowel direct aan het plafond te bevestigen als vrijhangend aan kabels. In de gymzaal van De Fontein is gekozen voor bevestiging aan hangende kabelgoten.

Initiatiefgroep
Samen met het dorp is Scholten trots op het resultaat. “De inspanningen van de gemeenschap zelf is erg groot”, vertelt hij. “Zo heeft ‘Initiatiefgroep Lutten Leeft’ gezorgd dat allerlei acties op touw werden gezet om de realisatie van dit Kindcentrum haalbaar te maken. Daarnaast is Lutten/Oud-Lutten/Keiendorp uitgeroepen tot meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg. Naast de realisatie van een zonnepark met 4.400 zonnepanelen op 1,5 hectare, was de nieuwbouw van De Fontein ook onderdeel van het door Initiatiefgroep Lutten Leeft ingediende duurzaamheidsplan. Deze dorpschool wordt dus heel breed gedragen.”

Adurolight maakt gebruik vancookies