CBS De Fontein - Lutten

CBS De Fontein - Lutten

De nieuw gebouwde CBS De Fontein in Lutten omvat meer dan alleen een christelijke basisschool. Het Kindcentrum biedt onderdak aan kinderopvang, buitenschoolse opvang, sportfaciliteiten en een bibliotheek.

De uitdaging
Het oude schoolgebouw was gedateerd en hoognodig aan vervanging toe. De nieuwbouwplannen werden aangegrepen om een verbrede school neer te zetten. Een Kindcentrum voor nul- tot twaalfjarigen, als centrale ontmoetingsplek in het dorp Lutten. Bouwbedrijf Gebr. Meijer uit Raalte realiseerde de nieuwbouw, met Morrenhof Jansen als uitvoerende partij voor het installatiewerk, maar de directievoering en coördinatie van het gehele project lag bij TS Bouwbegeleiding uit Lutten. Uiteraard voldoet het gebouw aan het Bouwbesluit, maar er is geprobeerd energetisch een stap verder te gaan middels onder andere de investering in ledverlichting.

Totaaloplossing
Dat het uiteindelijk ledverlichting van Adurolight is geworden, is niet zo vreemd als men weet dat de school en het moederbedrijf Jarola in dezelfde plaats zijn gevestigd. De besteksparagraaf van de installatieadviseur, Bordewijk De Adviseurs uit Apeldoorn, werd ontvangen door Adurolight. Op basis van dit document is er een lichtberekening en een lichtplan op maat gemaakt die aan de gestelde eisen voldoen.

Uiteindelijk zijn in alle ruimtes ledlampen met een kleurtemperatuur van 3.000 graden Kelvin toegepast, behalve in de gymzaal, waar is gekozen voor 4.000 graden Kelvin. In de leslokalen zijn twee typen Aurilia (38 watt) armaturen gebruikt: in de systeemplafonds 600x600 ledpanelen en op de verdieping 1200x300 ledpanelen die hangen aan kabels. In de gangen, kleedruimte en personeelsruimte is gekozen voor downlights (Adurolight Agusti), alsook in de toiletten (Adurolight Adriane). De grote gymzaal wordt verlicht door Adurolight Lineo XF. Dit is led lijnverlichting, voorzien van polycarbonaat opaalglas, onderling koppelbaar en zowel direct aan het plafond te bevestigen als vrijhangend aan kabels. In de gymzaal van De Fontein is gekozen voor bevestiging aan hangende kabelgoten.

Resultaat
Samen met het dorp zijn de partijen trots op het resultaat. “De inspanningen van de gemeenschap zelf is erg groot. Zo heeft ‘Initiatiefgroep Lutten Leeft’ gezorgd dat allerlei acties op touw werden gezet om de realisatie van dit Kindcentrum haalbaar te maken. Daarnaast is Lutten/Oud-Lutten/Keiendorp uitgeroepen tot meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg’’, vertelt Tonny Scholten, bouwbegeleider en projectcoördinator.


CBS CBS
Adurolight maakt gebruik vancookies